2013. szeptember 14., szombat

Jön a 2.ik végtörlesztés ?

A devizahitelek kivezetésére azért van szükség, hogy az MNB keze ne legyen megkötve az árfolyam-politikában, és ezt a bankrendszer stabilitásának veszélyeztetése nélkül kell megoldani - mondta Kósa Lajos csütörtökön.
A devizahitelek kivezetésekor nem lehet - vagy rendkívül kockázatos lenne - olyan eszközökkel élni, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmazott a kormány - mondta Kósa Lajos csütörtök este, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.
A Fidesz politikusa szerint a devizahiteleket végleg kivezető megoldást a bankszövetség, a kormány és a frakció javaslatainak közelítésével kell megtalálni, és ennek során nem lehet a magyar pénzügyi közvetítő rendszer, benne a bankrendszer stabil működését kockáztatni.
Kósa azt mondta, olyan megoldásra van szükség, amely kötelező érvényű, hacsak valaki nem jelenti ki határozottan, hogy ebben nem kíván részt venni. Amíg ugyanis vannak devizahitel-szerződések, addig a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve, és "nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni".
Éppen ezért a kormány nemcsak a lakossági hitelek problémájára akar végleges megoldást találni, hanem az önkormányzati hitelekére is. A Magyar Bankszövetségnek a pénteki egyeztetésre erre a kérdésre is javaslatot kell készítenie - tette hozzá.