2010. szeptember 6., hétfő

deviza alapú hitel átváltása megéri ?

deviza alapú hitel átváltás kalkulátor !
mikor és, hogy ill hol éri meg átváltani régi drága hitelünket ?
Deviza alapú hitelkiváltás minden hitelintézetnél más feltételekkel zajlik, ezért érdemes szétnézni más hitelintézet ajánlatai között is. Nem ajánlott a korábbi devizaalapú hiteleket átváltani forint alapú hitelre, sőt ha van rá lehetőség ajánlott a hitelkiváltás ugyan olyan deviza formában.
A hitelek hosszú futamidejűek és jelenleg nem is érdemes az euró- és frankhiteleket forintra váltani. A hitel vagy kölcsön árfolyama mindig változik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi, pénzügyi stabilitásról készített jelentéséből kiderül, hogy a devizahitelek állománya még mindig magas. A jegybank szerint a fennálló devizahitel-állomány az átlagosan 13-14 év hátralévő futamidővel rendelkező jelzáloghitelek magas aránya miatt csak igen lassú ütemben épülhet le. Ha az emberek nem vennének fel ezentúl devizahitelt, akkor az MNB becslése szerint a fennálló devizahitel-állomány 2011 végéig mintegy 13 százalékkal csökkenne, majd a rövidebb lejáratú ügyletek kifutása miatt az állománycsökkenés lassulna.


A bankok és a jogszabályi környezet az új hitelfelvevőket már a forintkölcsönök felé irányítják, viszont azok számára, akik már el vannak adósodva devizában – főként pedig svájci frankban – most nem javasolt hitelük átváltása forint hitelre. Ennek oka a forint gyengesége a frankkal szemben.

Az MNB jelentésből az is kiderül, hogy a devizahitel-állomány csökkentése forinthitelre történő váltással megoldható lenne, azonban ez a megoldás a jelenlegi, már kedvezőbb kamatkondíciójú forinthitelekkel számolva a törlesztőrészlet 20-25 százalékos növekedését okozná. A bankok sem nagyon szorgalmazzák a váltást, mivel a devizahiteleknél 5-6 százalék a kamatfelár, addig a forintalapú hiteléknél jellemzően 3,5-4,5 százalék, vagyis kevesebbet keresnek a forinthiteleken.
Ha tehát a megemelkedett árfolyam ellenére is a deviza alapú hitel forintra való átváltása mellett dönt, akkor az árfolyamveszteséget azonnal realizálja.

Tételezzük fel, hogy Ön 10 millió forintnak megfelelő összegű hitelt vett fel 160 forintos svájci frank árfolyamon. Így a fennálló tőketartozás frankban kifejezett értéke 62.500.- CHF. Példánkban a hitel kiváltásakor a svájci frankban fennálló tartozás összege 60.000.- CHF, ám ha időközben az árfolyam 160-ról 185 forintra emelkedett, akkor a 60.000.- CHF összegű tartozás forintban kifejezett értéke 11.100.000.- forintot tesz ki, vagyis a rendszeres törlesztések ellenére a folyósított összeghez képest lényegesen többet kell visszafizetnie, így azonnal realizálódik tehát az árfolyamveszteség.

Számolni kell azzal is, hogy a forinthitelek kamata – bár az elmúlt időszakban lényegesen mérséklődött – még mindig magasabb, mint a korábban felvett devizahitelek kamatlába. Forinthitelek esetén ugyan nem kell számolni hónapról hónapra az árfolyamkockázat veszélyeivel, azonban a magasabb mértékű forinthitel kamatok, illetve az árfolyam miatt megemelkedett tőketartozás miatt, ha deviza hitelét forint alapúra váltja, nem biztos, hogy kedvezőbb törlesztő részletet ér el.

A hitelek finanszírozási arányával kapcsolatban még tudni érdemes, hogy március 1-től csökkent a hitel/fedezeti arány. Forint alapú hitelkonstrukció esetén a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének legfeljebb a 75 százalékáig igényelhető kölcsön.

Ha azonban hitelkiváltásról van szó, s a felvenni kívánt kölcsön összege nem haladja meg a fennálló tőketartozás összegét, akkor figyelmen kívül hagyható a fenti – forinthitelek esetén érvényes – 75 százalékos korlát. Ilyen esetben az egyes pénzintézetek által megadott finanszírozási arányok figyelembe vételével történik a maximális nyújtható hitel összegének megállapítása.

Nemcsak a devizahitelek forintra váltása esetén, hanem minden egyes hitelkiváltás esetén tudni kell, hogy a bankok nem váltanak ki olyan hitelt, melynek törlesztése nem volt szerződésszerű, vagyis a kölcsön hátralékkal rendelkezik.

A bankpiac legkedvezőbb forint alapú adósságrendező hiteleinek havi törlesztő részletét Ön is kiszámolhatja Hitelkalkulátorunk segítségével, konkrét ügylet esetén pedig személyre szóló ajánlatot is kérhet díjmentesen!

A Magyar Jelzáloghitel Zrt. egyelőre csak svájcifrank-alapú hitelre vállal garanciát. Ennek oka, hogy az állomány 95 százalékát ebben a devizában folyósították, és csak ebben a devizanemben áll rendelkezésre akkora összeg, amelyre nemzetközi fedezeti ügyletet érdemes/lehet kötni. Ha igény lesz rá, akkor az euróhitelekre is fogunk garanciát vállalni - tette hozzá Karacs Zoltán. Kérdésünkre, hogy a cég tervezi-e japán jen alapú kölcsön folyósítását a jövőben, úgy válaszolt, hogy a külföldi és hazai szakértőkkel való egyeztetés után a nagy kockázat miatt elvetették az ötletet.

Az OTP Bank a svájci frank alapú lakás- és jelzálog típusú hitelekre kínál árfolyamgaranciát. E hitelintézetnél is az indokolta a bevezetést, hogy 2005-ben a deviza alapú hiteligénylések 96 százaléka svájci frank alapú lakás- és jelzálog típusú hitel volt és a kereslet most is erre irányul. A jelenlegi kondíciók szerint ha a svájci frank árfolyama 173 forint fölé kerül, az ügyfél által forintban fizetett havi törlesztőrészlet összege nem nő tovább, mivel az átváltás legfeljebb a garantált árfolyamon történik. Az árfolyamgarancia az OTP Lakástakarékpénztár megtakarításaival kombinált ún. alacsony törlesztésű, valamint az életbiztosítással kombinált svájci frank alapú hitelekre is kiterjed.

Az árfolyamgarancia nincs ingyen: az e szolgáltatást nélkülöző, hasonló hiteltermékek ún. hitelkeret-beállítási jutaléka kisebb. Svájci frank alapú, árfolyamgarantált lakáshitel esetén a jutalék a hitelösszeg 1,9, szabad felhasználásúnál 1,8 százaléka, ami rendre 0,4 és 0,8 százalékponttal magasabb az árfolyamgarancia nélküli konstrukció díjánál.

Az Inter-Európa Bank akciós, ingyenes szolgáltatásként dobta piacra tavaly szeptemberben az árfolyamgaranciát. A konstrukció a 2005 utolsó harmadában euróban és svájci frankban felvett hitelekre vonatkozott, és arra tett ígéretet, hogy ha a következő két évben az euró árfolyama meghaladná a 260 forintot, a svájci franké pedig a 175-öt, a 270, illetve 185 forintig terjedő sávban a bank állja a cechet. Az árfolyammozgások nyomán a garancia nemrég életbe is lépett.

E szolgáltatás idén júliustól újraindul, ám fizetős formában: míg a normál hitelek éves kezelési költsége a hitelösszeg 2,40 százalékára rúg, az árfolyamgarantált termékeké ennél magasabb, 2,49 százalék.

A Raiffeisen Bank egyelőre ugyan nem ajánl ugyan árfolyamgarancia-opciót, de közlésük szerint az ügyfelek védelmét szolgálja az a konstrukció, amelyben a deviza alapú hitelek forintban meghatározott havi törlesztőrészletei hat hónapra előre fixáltak. A devizakurzus-változása így nem azonnal hat, az árfolyamváltozásból eredő hatásokat a tőkén számolják el, majd a következő hathónapos kamatperiódusra a korrigált tőke alapján adják meg az új, a következő fél évre fizetendő, rögzített összegű törlesztőrészletet.