2010. szeptember 12., vasárnap

devizahitelesek megsegítése 2010-ben

A devizahitelesek megsegítése 2010-ben igen nagy feladat a kormány
számára, ugyanis a rengeteg bedőlt lakáshitel amit a bankok már
felmondtak több 10 milliárd forintot tesznek ki. A deviza alapú
hitelek forintra váltása nem jó megoldás jelenleg, ugyanis sokat
buknak rajta, mert egy hitel esetén több millióval nő tartozásuk !
1.) futamidő meghosszabbítása, ezáltal csökken a havi törlesztés összege (csak a púp nő az adott hátom)

2.)devizahitel átváltása forint alapúra, kezelési/eljárási költség nélkül ( a mostani helyzetben ez sem biztató)

3.) a törlesztés átmeneti ideig tartó felfüggesztése ( most levegőt vehet, hogy később fulladjon meg)

A javaslatcsomag elemei:

1. Az ügyfél számára hátrányos esetekben megtiltanák meg az egyoldalú szerződésmódosítást.
2. A lakáshitelek esetén az önkényes kamatemelést is tiltani kívánják, mert a bankok nem egy esetben jelentősen és önkényesen módosítják a kamataikat.
3. A középárfolyam kötelező alkalmazását szintén előírnák a devizahiteleknél, de az még egyeztetés kérdése, hogy a bankok saját vagy a nemzeti bank által alkalmazott középárfolyamait írnák elő.
4. Több pénzintézet is tiltja vagy magas költség megfizetése mellett teszi csak lehetővé az előtörlesztést, ezért elő akarják írni az ügyfél kérésére az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.
5. Ugyancsak kérelemre biztosítani kellene, hogy automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő, így lehetővé válna a törlesztőrészletek mérséklése.
6. A “tiszta lappal indulás jogának” megteremtését is lehetővé tenné a Fidesz-KDNP javaslata, amely szerint az adóssal szembeni követelés “a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg”. Ma ugyanis előfordulhat, hogy több a hitel az adott ingatlanon, mint annak az értéke, ezért a kockázatot közösen kellene viselnie a banknak és az ügyfélnek;
7. Tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását. Ne lehessen még lehetetlenebb helyzetbe hozni az amúgy is fizetésképtelen adóst. – indokolta Rogán Antal.
8. Utolsó, nyolcadik javaslatukként arról beszélt: az igazságosság jegyében ezek az intézkedések “nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére”.